Опстанак на Радоињском језеру

Опстанак на Радоињском језеру

"Дави к'о змија рибу" – знате ову народну?

Или беше "жабу", у оригиналу...?

Елем, овде свакако, а на своју несрећу, риба беше (тужни) "јунак" пословице.

Пре неколико дана, обилазећи СРП "Увац", односано сва три језера са републичким инспекторима безбедности пловидбе, представници чуварске и "канцеларијске" службе су на Радоињском језеру присуствовали фантастичном призору!

Наиме, змија рибарица је на обалу језера извукла бабушку "килаша" (ако мало претерујемо, Боже мој, па риболовци смо!) и покушала/покушавала да га прогута! Збиља, беше то крупан залогај! Присутвовали смо три (безуспешна) покушаја да га прогута! Загризла би, односно "разјапила" чељусти, дуго покушавала да га "навуче", те потом одустала! Па, пошто би "прикупила снагу", опет! И опет!

Шта је на крају било, односно да ли је рибарица успела у својој намери, не знамо. Морали смо, тужни и претужни, на другу страну, послом, са поменутим инспекторима. ("Такав је пос'о, ни ја га не волим!" – рекао би Били (занимљиво, опет змија) Питон.)

Свакако, бабушки није било спаса.

Жаба је, искусно (или срећно) побегла. Уз вееелику галаму! (Зато је, знамо, не буни се, и "испала из пословице".)

Пас је остао, да са безбедне удаљености, посматра "дешавање".

(Беше ту, наиме, и једна породица, која је такође посматрала призор. Чак, узели смо телефон од "тате", са намером да га позовемо и да се распитамо за епилог. Писали смо му исто вече: "Живи нисмо – да ли је змија прогутала рибу??" Господин нам је одговорио: "На жалост, не знамо. Већ смо почели да горимо на сунцу, а планирали смо даље... Отишли смо мало око језера, кад смо се вратили, после 15-ак минута, није их било! Претпостављамо да је прогутала, чим их није било.)

Фотографије су, наравно, "главна звезда" ове вести: много боље говоре од "хиљаду речи".

Шта мислите: да ли је рибарица (ипак) прогутала рибу?

Аутор фотографија: Дарко Ћировић

Опстанак на Радоињском језеру