Добрила – повратак мајци природи

Добрила - најпознатији белоглави суп на свету

После пуно "перипетија" и хиљада пређених километара (што сопственим крилима, што крилима авиона, што аутомобилима), знаменита Добрила, вероватно најпопуларнији белоглави суп света, враћена/вратила се на Увац, у свој дом.

Добрила је враћена мајци природи!

Истина, на Увац је стигла концем априла месеца текуће године, али је првих неколико недеља провела у волијери, прихватилишту за птице, како би се аклиматизовала, а после повратка са крајњег југоистока Турске, близу границе са Сиријом. Свакако, чувари са Увца су све ово време водили рачуна о Добрили "као о иксану", а опет дискретно, трудећи се да увек има хране и воде, те да је не узнемиравају посетиоци који су били ради да је виде из непосредне близине. Једноставно, морала је проћи кроз фазу поновног "подивљавања", како би јој шансе за опстанак у природи биле реалне.

Пошто се "прилагодила", и пошто су стручњаци неколико надлежних институција и организација (орнитолози, ветеринари...) установили да је Добрила "здрава и права", односно "спремна за нови почетак", дана 25. маја, Добрила је пуштена на слободу, у своје матично јато на Увцу. Пре пуштања, "опремљена" је сателитским одашиљачем, како би је пратили 24 сата дневно! Пуштању Добриле на слободу, "преко пута" хранилишта "Манастирина", близу места где се "родила" пре око годину дана и где је маркирана, присуствовали су представници Завода за заштиту природе Србије, Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Фонда за заштиту птица грабљивица, компаније "Turkish Cargo", неколико медијских "кућа", те бројни гости. Наравно, ту смо били и ми, домаћини, а који се годинама, са пуно љубави, али и са пуно труда, старамо о Специјалном резервату природе "Увац".
Након почетне збуњености, Добрила је лепо полетела, ухватила термал и подигла се на око 2000 мнв. Кретала се брзином од 54 км/х, а према подацима са ГПС праћења.
Цела "акција" радног наслова "Добрила" успешно је реализована захваљујући здруженом делању и сарадњи напред наведених институција и организација, као и Амбасаде Републике Турске у Србији, те Министарства заштите животне средине.
Остаје нам да се надамо да ће се Добрила "лепо снаћи", те (опет) прилагодити животу на Увцу, са својим "земљацима". Свакако, биће јој потребно мало среће! Стога, држимо јој палчеве!
На крају, погледајте неколико фотографија сачињених на лицу месту, приликом пуштања Добриле "у загрљај мајци природи".

Добрила

Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила Добрила